Team Orca2

Team Orcas - inpsirert av forskerne

Inspirert av forskere fra blant annet Framsenteret prøver skoleelever fra Vesterålen å finne løsninger som kan føre til mindre plastforurensing i havet.

Team Orca2_650x395.jpg

Hils på Team Orca fra Strønstad skole i Hadsel i Vesterålen.

Team Orcas er et skolelag som deltar i First Lego League – de består av 12 elever fra 5.-10.trinn First Lego League er en verdensomspennende forsknings-, teknisk- og markedsføringskonkurranse som gir lagene et nytt oppdrag hvert år.

I fjor arbeidet elevene med å spre budskapet om viktigheten med å holde avstand med båt hvis man skal observere hval – de vant regionfinalen, ble nominert til forskningsprisen i skandinavisk finale og kom helt til internasjonal finale i Bath, England.

Inspirert

I år fikk de i oppgave å forske på et problem med vann som tema – skulle også være vannet vi mennesker bruker i hus og hjem. Elevene jobbet seg frem til å se på mikroplast som slippes ut fra våre hjem fra ulike produkter og særlig fra vaskemaskinen vi bruker.

elida_450x600.jpg

De har forsket på internett, i fagbøker og lest seg opp, blant annet har de brukt boka om plast i hav, skrevet av Geir Wing Gabrielsen, Norsk Polarinstitutt, og Kirsti Blom. Boka er gitt ut av Cappelen Damm i samarbeid med Framsenteret.

Team Orca kom til slutt frem til å lage et filter som skulle kunne brukes i vasken på badet, på avløpet til vaskemaskinen og kanskje til og med på vannkrana for å rense drikkevannet.

Les om Team Orca i Bladet Vesterålen.

Mulig løsning

filter[1].JPG

Rektor ved Strønstad skole, Gøril Olufsen, er imponert over det Team Orca har fått til.

-De har laget dette filteret – brukte lang tid på å finne riktig materiale som samlet opp mest mulig fra vannet. De lagde sitt eget mikroplastvann (små plastbiter, god blanding) som de sendte gjennom filteret – vannet så helt rent ut da det kom ut. Selvsagt, for å få testet dette skikkelig må man få det sendt inn og sjekket, noe vi ikke har mulighet til. Der er nok noe som går gjennom, men tanken bak er god og kanskje en fremtidig løsning. De testet det også på avløpet til vaskemaskinen på skolen – mye rart ble fanget opp, og det ville jo gått rett ut i naturen, forteller Olufsen.

Positivt

Dorte Herzke arbeider NILU – Norsk institutt for luftforskning, og er en av forskerne på Framsenteret som forsker på hvilke effekter mikroplast har på miljøet. Hun skryter av innsatsen til elevene fra Strønstad skole.

-Det er veldig positiv at dagens unger prøver å finne løsninger på store globale utfordringer som marin forurensing av plastikk. Å både jobbe for reduksjon av utslipp og reduksjon av inntak gjennom drikkevann klarer elevene å jobbe med to store utfordringer av problemet. Samtidig øker dette prosjektet forståelsen av hvordan plastikk agerer når det slippes ut i miljøet og sprer seg, sier Herzke.

Les mer om forskning på plast på fotballbaner

Elevene har også laget en informasjonsplakat som de ønsker å få spredt for å gjøre folk oppmerksomme på hvilke utslipp vi faktisk har fra våre hjem, og i tillegg en folder

Regionfinale

Lørdag 11. november deltok Team Orca delta i regionfinalen i Harstad. Elevene fra Strønstad tok hjem den gjeve «Champion» prisen, men de fikk også markedsføringsprisen og forskningsprisen.​

Framsenteret er en av Team Orcas sponsorer. Vi gratulerer og ønsker lykke til videre!